torsdag 15 april 2010

Förbjud svenska män att göra film = svensk jämställdhet!

Det är könet på den som gjort filmen som är viktigt - inte filmens kvalitet. Det har feminister länge hävdat - och nu håller regeringen med och vidtar åtgärder. Bara två av de tjugo mest sedda filmerna i Sverige de senaste tio åren är regisserade av kvinnor - och det beror så klart på kvinnoförtryck.

Många tror att jämställdhet betyder lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter oavsett kön... Men så är det inte i Sverige. Här har vi anammat den feministiska definitionen av jämställdhet: att minst hälften av alla personer på ledande eller prestigefyllda positioner i samhället måsta vara kvinnor. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kräver nu att detta ska gälla inom svensk film.

Och detta medför att om t.ex. 5 kvinnor och 500 män vill göra film i Sverige 2011, så ska 5 kvinnor och högst 5 män tillåtas göra film i Sverige det året. Vissa kanske tycker att det är orättvist att 100% av alla kvinnor som vill ska få göra film och bara 1% av männen. Men det är inget att bry sig om, för denna "orättvisa" drabbar ju bara män - och därmed är det ingen orättvisa, för orättvisor kan per defition (enligt grundläggande feministisk teori) endast drabba kvinnor.

För att rätta till de senaste årens ojämställdhet inom svensk film, borde 16 av de 20 populäraste filmerna (som gjorts av män) förbjudas och brännas på bål. I så fall blir ju bara 4 filmer kvar - och 2 av de gjordes av kvinnor. På så sätt skulle nu jämställdhet kunna uppnås i efterhand. Säkert kommer regeringen att utföra denna rensning av manliga, hemska och ojämställdhetsframkallande filmer.

Det enklaste sättet att garantera jämställdhet inom svensk film skulle vara att helt enkelt förbjuda svenska män från att göra film. Då skulle det ju garanterat bli så att minst 50% av de mest sedda svenska filmerna skulle vara gjorda av kvinnor - och det är ju det som är regeringens definition av "jämställdhet inom svensk film".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar